Bosschenaren willen een borstbeeld voor filosoof Moleschott

Tientallen bekende Bosschenaren willen een borstbeeld voor filosoof Moleschott

‘Geef die man een borstbeeld!’ Die oproep deden Brabantse filosofen in februari van dit jaar ter ere van de Bossche filosoof Jacob Moleschott en daar blijken nu tientallen bekende Bosschenaren én de lokale SP navolging aan te geven. Meer dan tachtig namen geven hun steun aan de oproep.

Jacob Moleschott. Bron: Het Utrechts Archief

Op een plaquette bij zijn ouderlijk huis aan Achter het Wild Varken in de Bossche binnenstad na, zijn er weinig sporen van Moleschott te vinden in zijn geboortestad. Dat terwijl hij volgens de filosofen Ronald van Raak en Daan Roovers, die samen met historicus Frans van Gaal de kar trokken in februari, wel degelijk een filosoof van belang was. ,,Filosofie was toentertijd heel idealistisch, terwijl Moleschott meer aards was en meer op de fysieke oorsprong van het denken gericht was”, zei Roovers.

Gelauwerd in Italië

Van Raak schetste een beeld van een filosoof die als het ware uit Nederland, Duitsland en Zwitserland weg werd gejaagd vanwege zijn ‘immorele denkbeelden’: ,,Pas toen hij in Italië kwam, werd hij geaccepteerd. Moleschott werd hoogleraar in Turijn, kwam als socialist in de Italiaanse senaat voor de antigodsdienstige partij. Hij werd er geliefd en gelauwerd.”

Dat verdient een borstbeeld, dachten Van Raak en Roovers. Daar blijken ze niet alleen in te staan. De SP in Den Bosch dient een initiatiefvoorstel in om Moleschott van een eigen gedenkteken te voorzien. ,,Het is vooral belangrijk dat het om een lokaal initiatief gaat. Het is de bedoeling dat Bossche kunstenaars met de opdracht aan de slag gaan om Moleschott op een eigentijdse manier te eren”, aldus fractieleider Bram Roovers.

Rombouts, Van Mackelenbergh en Dona

Het initiatief wordt ondersteund door meer dan tachtig bekende persoonlijkheden uit Den Bosch. Onder hen voormalig burgemeester Ton Rombouts, voorzitter van de Blauwe Engelen Ans Buijs, ondernemers als Marc Bozon en Mechtild Stultjens, de Bossche hoogleraar microbiologie Huub Schellekens, voorzitter FC Den Bosch, Huub van Mackelenbergh, feministe Anita Koster, entertainer Hans Tervoort, oud- wethouders Hans Dona en Ton Lensen.

artikel: Brabants Dagblad van 10-6-2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: