Jacob Moleschott: “Der Kreislauf des Lebens”

In zijn belangrijkste werk: “Der Kreislauf des Lebens”, poogde de Bossche filosoof en wetenschapper Jacob Moleschott (1822-1893) ‘het eeuwige der stof aan te toonen en het pantheïsme tot vrije natuurreligie te verheffen.’ Het pantheïsme stelt dat natuur en God identiek zijn. De ’beweegende materie’ is ’leven’.’ Voor katholieken waren zulke gedachten een doodzonde.

Tijd om Jacob Moleschott te erkennen

In de zomer van 1935 viert ’s-Hertogenbosch zijn 750-jarig bestaan. Het katholieke dagblad De Tijd neemt de gelegenheid te baat om te pleiten voor een eerbetoon aan ‘Groote Bosschenaars’. De redacteur noemt Theodoor van Thulden, Antoon Derkinderen, de musicus Alphons Diepenbrock én Jacob Moleschott (1822-1893). ‘Moleschott was, hoewel onze tegenstander in philosofisch denken, een innig mensch, een man met een groot hart, een wetenschappelijk genie. Na zijn overlijden werd hij in Rome overladen met roem,’ eindigt de redacteur zijn pleidooi. Tijd voor erkenning in zijn geboortestad.

Beluister ook de podcast hieronder:

Beluister ook deze podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: