Ikke en de rest kan stikke

Een sociale huurwoning van de Amsterdamse school verkopen voor één miljoen euro? Het kon in Amsterdam in maart 2021, ondanks een oproep van de gemeente om corporatiebezit niet meer van de hand te doen. Woningbouwcorporatie Ymere zegt dat de verkoopopbrengsten juist onmisbaar zijn voor meer sociale nieuwbouw.

Henk Schuurs en Gertjan van Beijnum over verkwanselen en idealen

‘Typisch voorbeeld van het verkwanselen van idealen’, aldus Bosschenaar Henk Schuurs, Hij vervolgt: ‘Een  woningbouwvereniging begon aan het einde van de negentiende eeuw vol idealisme. De woningbouwvereniging de Dageraad liet mooie woningen bouwen, juist ook voor de arbeiders. Maar  vandaag: de woningbouwcorporatie gaat al net zo gemakkelijk mee in het op winst- en hebzucht gerichte marktdenken van makelaars en grote beleggers.’

Ruim een jaar geleden begon Henk met het samenstellen van een boek onder de titel: Het is verkeerd. Over een periode van ruim honderd jaar beschrijft hij de geschiedenis van de volkshuisvesting en die van de boerenorganisaties.  Slotsom: het begon idealistisch, het eindigde met winstzucht en marktdenken. 

Op zaterdag 7 mei a.s. staat het Historisch café van de Knillispoort van 15.00 tot 17.00 uur in het teken van een inleiding en debat over de strijd tegen: ‘Ikke en de rest kan stikke!’.  

Henk Schuurs onderhoudt de bezoeker over zijn boek.  Na de pauze vertelt Gertjan van Beijnum, oud-kraker en bewoner kraakpand de Paap, hoe je een sociaal-geïnspireerd initiatief ook na 40 en wellicht 100 jaar sociaal kunt houden. Want dat gebeurt in de Paap. Daarna gaan beide sprekers met de aanwezigen in gesprek over wat je moet doen om nobel, sociale initiatieven te conserveren.

In verband met de organisatie vragen wij u zich vooraf aan te melden via  achterdenpoort@gmail.com. Meer informatie: fransvangaal@home.nl;  06-45482739. De entreeprijs is vijf euro. Dat is inclusief koffie/thee en een plak cake. Donateurs van de Knillispoort hebben gratis toegang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: