Soldatenstad vol hoeren

Historicus Jos Wassink op 9 april in de Knillispoort met een levensecht verhaal over prostitutie in ‘s- Hertogenbosch

‘Ik wilde weleens weten hoe het zat met de katholieke onderdrukking in de protestantse tijd. Rechtspraak heeft mijn grote interesse. Maar wat ik heel veel vond, waren strafdossiers van hoeren die werden berecht. Wat me daarbij opviel, het werd allemaal heel gedetailleerd beschreven’.

Aan het woord is Jos Wassink, (rechts)historicus en archivaris. Jos schreef een boek onder de titel Dagelijks leven in ‘ontugt’, Prostitutie in de vestingstad ’s-Hertogenbosch, 1629-1795. Op weg naar het boek onderzocht Wassink zeker 250 strafdossiers van hoeren in de Bossche archieven. Zo ontstond een bijzondere inkijk in de schrijnende wereld van de krochten van de Bossche samenleving  in de zeventiende en achttiende eeuw.

Bijzonder aan het boek is dat Wassink prostitutie beziet in nauwe samenhang met leven aan de onderkant van de maatschappij. ’s-Hertogenbosch is vanaf 1579 garnizoensstad. Een soldatenstad dus vol hoeren.

Op zaterdag 9 april tussen 15.00 en 17.00 uur in de Knillispoort is Jos Wassink te gast tijdens het maandelijkse Historisch café. Frans van Gaal interviewt Jos Wassink. Daarna vertelt de auteur over ‘Een soldatenstad vol hoeren’. Voor wie het boek van Wassink wil kopen, na afloop van de presentatie is dat mogelijk. Jos zal. dan zijn werk signeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: